Naam: Emiel Bootsma
Bouwjaar: 1966
Opleiding: Academie voor de Journalistiek
Carrière: sportjournalist, bureauredacteur, eigen tekstbureau, gemeenteraadslid
Writer’s block: 2010
Dichter: 2012-nu

In het voorjaar van 2012 begon ik met het schrijven van korte gedichten. Aanvankelijk als tijdverdrijf om via Twitter het dagelijks nieuws te becommentariëren, maar al snel voelde ik dat er méér in zat. Huis-aan-huisblad Bossche Omroep bleek geïnteresseerd in een wekelijkse bespiegeling op rijm, wat ik vervolgens zes jaar deed. In 2013 ontmoette ik kunstenares Mirjan van de Hel die mij met haar werk wist te inspireren tot nieuwe versjes en professionalisering. Samen maakten we een boekje met tekeningen en gedichten.
Nog een jaar later ontstond mijn Stadswandeling op Rijm, waarbij ik als stadsgids in ’s-Hertogenbosch alle uitleg bij bezienswaardigheden in dichtvorm vertel. In 2015 kreeg ik steeds meer opdrachten om te dichten bij (openingen van) tentoonstellingen en arrangementen.
In 2016, het jaar waarin ik vijftig werd, was het tijd voor mijn eerste eigen dichtbundel. Uit een oeuvre van inmiddels ruim 2.000 gedichten koos ik er vijftig die me na aan het hart lagen. Mede door de ondertitel van die bundel Vijftig (op rijm) kwam het idee voor het gebruik van de bedrijfsnaam Op Rijm sterker naar boven. In de benaming van mijn stadswandeling zat het immers al. In 2017 heb ik de naam officieel laten registreren, samen met een bijbehorende website en e-mailadres.
De jaren daarna heeft het leven bepaald niet stilgestaan. Zowel op het gebied van poëzie als privé is er veel gebeurd. Wat het eerste betreft: meer en andersoortige stadswandelingen (zie Stadsgids), nieuwe uitgaven (zie Dichtwerk), een limerickproject (zie Kraam) en werken aan twee nieuwe bundels die hopelijk nog vóór 2025 het licht mogen zien. Het privédeel zal ik u besparen, behalve dan de wetenschap dat vertraging het voornaamste resultaat daarvan is. Daarom is deze website ook pas in 2022 écht online gekomen.